Villa Dagmar

Ett boutiquehotell i hjärtat av Stockholm

Historien bakom Villa Dagmar startar för mer än ett decennium sedan och genomsyrar hela atmosfären. Alla olika delar av historien har tillsammans varit betydelsefulla för att skapa ett nytt boutiquehotell i hjärtat av Stockholm.
Historien startar i mitten på 1800-talet med grannfastigheten på Nybrogatan som är en gammal fastighet i välbevarad jugendstil. Här bodde Axel Munthe (år 1857 – 1949), verksam inom livsmedicin och världsberömd författare till ”Boken om San Michele”. Axel Munthe var också Drottning Victorias doktor och förmodligen älskare. Huset byggdes år 1870 av byggaren A. P. Nilsson och följande år flyttade hans pappa in och öppnade apoteket Hvita Björn i gatuplanet som sedan låg kvar i huset fram till 1907.
År 1912 öppnade PIX sin godisfabrik i gårdsfastigheten Nybrogatan 27. Fastigheten är en gammal tegelbyggnad med stora fönster och arkitekturen påminner om Josef Hoffmans verk (Wiener Werkstätte). Den k-märkta fastigheten är fantastiskt välbevarad vilket är unikt i Stockholm idag.
Den världsnominerade Saluhallen Östermalmshallen är ansluten till Villa Dagmar och är vår grannbyggnad. Saluhallen är välbevarad efter många års renovering och har varit en central mötesplats i Stockholm för resenärer, grossister och boende i grannkvarteren sedan år 1888.
Grundarna av Villa Dagmar, familjen Malmström, har sedan barnsben varit involverade i hotellindustrin och driver även de framgångsrika Hotel Diplomat sedan tidigt 1960-tal. Deras långa erfarenhet och passion av att skapa minnesvärda hotellupplevelser har gjort dem till några av de ledande aktörerna inom Sveriges turism och besöksnäring.
Namnet Villa Dagmar har en lång historia och är från början en kärlekshistoria mellan två ungdomar inom ägarfamiljen, Karl och Dagmar Bergsten. I Båstad hade de tillsammans en fastighet som grundades år 1915, med namnet Villa Dagmar. Byggnaden omringades av en blomstrande rosträdgård och för dem var Villa Dagmar en frizon från den livliga staden. Inspirationen var hämtad från Villa D’este i Rom och av San Michele på Capri, som var byggd av Axel Munthe.
Villa Dagmar inbjuder till en eklektisk atmosfär med historiska rötter. En illusion av en gammal godisfabrik och familjehistoria blandat med dofter från den lilla och lyxiga ön Capri finns i hotellets inredning. Saluhallens kulturella och historiska arv sitter i väggarna och gör byggnaden helt unik. Kort sagt, en levande mötesplats som dag och natt andas en internationell atmosfär – där gammalt och modernt kombineras och där all historia finns välbevarat i detaljerna.
Välkommen till Villa Dagmar – där historia och nutid blir till ett.