ANDRÉHN-SCHIPTJENKO

LENA JOHANSSON

Andréhn-Schiptjenko ingår i utställningsprogrammet på Villa Dagmar som drivs av Lovisa Malmström. Under våren och sommaren 2024 visar Andréhn-Schiptjenko den svenska konstnären Lena Johansson.

OM LENA JOHANSSON

Lena Johansson är erkänd för sina intensiva oljemålningar på paneler med motiv hämtade från livsstilsmaterial. Hennes generösa, sensuella penseldrag skapar en glänsande, önskvärd bild som kommenterar den kommersiella och modebetonade bildvärld som mycket av hennes arbete är baserat på. Johanssons intresse för modefotografi och kommersiella bilder härstammar från hennes syn att de är avgörande för hur de hänvisar till våra drömmar och begär; för henne är dessa bilder djupt mänskliga och talar till vårt behov av skönhet, förförelse och sexualitet.

Johansson använder också samma material som ingår i den värld där hon hämtar inspirationen från. Istället för att använda traditionellt duk och spännramar, görs hennes målningar också direkt på enkla vita T-tröjor, jeans och halsdukar. I motsats till hennes verk på paneler är dessa verk ganska oputsade och råa, vilket visar spår av målningsprocessen med droppar, fläckar, hål och smutsiga fingeravtryck.

Lena Johansson (f. 1975) bor och arbetar i Sverige. Hon har tidigare ställt ut på institutioner som Vestfossen Kunstlaboratorium, Vestfossen, Norge; Moderna Museet, Malmö, Sverige; Lunds Konsthall, Sverige; och Ystads Konstmuseum, Sverige.

För mer information vänligen kontakta:
Lovisa Malmström
lovisa.malmstrom@hotelvilladagmar.com
Tel: +46 70 713 61 22

lena-johansson

LENA JOHANSSON

The Highest Form of Hope III, 2020
Oil on plexi
120 x 180 cm
SEK 220,000 incl. VAT

Courtesy of Andréhn-Schiptjenko, Stockholm, Paris

lena-johansson-art


LENA JOHANSSON

The Highest Form of Hope II, 2020
Oil on MDF
113 x 84 cm
SEK 180,000 incl. VAT

Courtesy of Andréhn-Schiptjenko, Stockholm, Paris

lena-johansson-art


LENA JOHANSSON

Lie, 2019
Oil on t-shirt
SEK 35,000 incl. VAT

Courtesy of Andréhn-Schiptjenko, Stockholm, Paris