ANDRÉHN-SCHIPTJENKO

MARILYN MINTER & ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Andréhn-Schiptjenko ingår i utställningsprogrammet på Villa Dagmar som drivs av Lovisa Malmström. Under sommaren 2023 visar Andréhn-Schiptjenko den amerikanska konstnären Marilyn Minter och den svenska fotokonstnären Annika Elisabeth von Hausswolff.

ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Oh Mother What Have You Done #024, 2019
Ed. of 3
Ink Jet Print on Fine Art Paper
59 x 42 cm
SEK 80,000 incl. VAT

Courtesy of Andréhn-Schiptjenko, Stockholm 

ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Oh Mother What Have You Done #025, 2019
Ed. of 3
Ink Jet Print on Fine Art 
59 x 42 cm
SEK 80,000 incl. VAT

Courtesy of Andréhn-Schiptjenko, Stockholm

OM ANNIKA ELISABETH VON HAUSSWOLFF

Annika Elisabeth von Hausswolff är en av de mest inflytelserika fotokonstnärerna i Sverige. Hon är känd för sina noggrant arrangerade bilder med ett dokumentärt visuellt uttryck, men hennes senaste verk bygger på redan befintliga foton. Återkommande teman är patriarkala strukturer, kriminologi, global kapitalism, det undermedvetna och hennes djupa intresse för den fotografiska bilden. Flera av hennes serier av verk har inspirerats av kriminalfotografi och hennes huvudsakliga källor är press- och polisarkiv. På senare tid har von Hausswolff också varit intresserad av övergången från analog och digital fotografi och har arbetat med själva mediet fotografi och dess branschverktyg. Olika tekniker har använts i denna serie: UV-tryck på akrylglas, oljefärg, konsttryck och metalltryck högupplöst på aluminium.

2021-2022 presenterade Moderna Museet i Stockholm ett omfattande ”i mitten av karriären” retrospektiv av hennes arbete, åtföljd av en katalog, som sedan reste till Moderna Museet i Malmö. 2002 tilldelades hon Prins Eugen-medaljen för enastående konstnärlig prestation.

Annika Elisabeth von Hausswolff  (f. 1967, bor och arbetar i Göteborg, Sverige) har studerat vid Konstfack University of Arts, Crafts and Design och den Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon är professor vid Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Annika Elisabeth von Hausswolff representerade Sverige på Venedigbiennalen 1999 och hennes arbete var föremål för ett omfattande ”mitt i karriären” retrospektiv: Grand Theory Hotel på Hasselblad Foundation i Göteborg 2016. Tidigare institutionella separatutställningar inkluderar ARoS Kunstmuseum, Danmark, Magasin III Stockholm Sverige, La Conservera Murcia Spanien och Statens Musem for Kunst Copenhagen. Hennes arbete finns representerat i samlingarna på Fotomuseum Winterthur, KIASMA Helsinki, SF MOMA San Fransisco, MCA Chicago, Moderna Museet Stockholm och The Solomon R Guggenheim Collection för att nämna några.

Sedan starten 1991 har Andréhn-Schiptjenko, beläget i Stockholm och Paris, konsekvent varit engagerade i att arbeta på en internationell arena och att långsiktigt representera nya och etablerade samtida konstnärer från hela världen som arbetar med måleri, skulptur, fotografi , film och digitala medier samt performance, installationsbaserat och platsspecifikt arbete.

Konstnärer representerade av galleriet är regelbundet närvarande i stora internationella undersökningssammanhang. Nyligen uppmärksammade utställningar för gallerirepresenterade konstnärer inkluderar en stor översiktsutställning av Uta Barths œuvre på Getty Museum (2022), Annika Elisabeth von Hausswolffs omfattande retrospektiv på Moderna Museet i Stockholm och Malmö (2021-2022) och Cecilia Bengoleas föreställning och presentation på MUDAM, Luxemburg (2022). Jacob Dahlgren, Annika Elisabeth von Hausswolff, Siobhán Hapaska och nu senast Xavier Veilhan med Studio Venezia (2017) har alla representerat sina respektive länder på Venedigbiennalen.

Ett andra utrymme öppnade i Paris våren 2019, vilket möjliggör en närmare relation med galleriets internationella nätverk. Sommaren 2022 flyttade galleriet i Paris till en ny, rymlig lokal, vilket möjliggör ambitiösa presentationer av de konstnärer som representeras av galleriet. Andréhn-Schiptjenko har deltagit i internationella konstmässor sedan mitten av 90-talet – The Armory Show, Art Basel, Material Art Fair Mexico City och Paris+ par Art Basel för att bara nämna några. Galleriet är en aktiv medlem i Statens Galleriförbund, Le Commitée Professionel des Galeries d’Art, The Gallery Climate Coalition och International Galleries Alliance. Sedan starten ägs och regisseras Andréhn-Schiptjenko av Ciléne Andréhn och Marina Schiptjenko.

För mer information vänligen kontakta:
Lovisa Malmström
lovisa.malmstrom@hotelvilladagmar.com
Tel: +46 70 713 61 22

puff-annika
MARILYN MINTER

Two Green Flares, 2007
Ed. of 5 (#4/5)
C-print
95 x 130 cm
SEK 125,000 no VAT included Private sale

OM MARILYN MINTER

Marilyn Minter (född 1948) är en amerikansk konstnär som för närvarande bor och arbetar i New York City. Minters verk har varit föremål för ett flertal separatutställningar och har ingått i grupputställningar på museer över hela världen. 2006 ingick Marilyn Minter i Whitney-biennalen och installerade flera skyltar i Chelsea, New York City i samarbete med Creative Time. Hennes video Green Pink Caviar visades i lobbyn på MoMA 2010-2011. Den visades också på digitala skyltar på Sunset Boulevard i L.A. och på Creative Time MTV-skylten på Times Square, New York. År 2013 var Minter med i ”Riotous Baroque”, en utställning som har sitt ursprung på Kunsthaus Zürich och reste till Guggenheim Bilbao. 2015 öppnade Minters retrospektiva Pretty/Dirty på Contemporary Arts Museum i Houston, TX. Pretty/Dirty reste till Museum of Contemporary Art, Denver, Orange Country Museum of Art och Brooklyn Museum i november 2016. Minter representeras av Salon 94, New York, Regen Projects, Los Angeles och Baldwin Gallery, Aspen.

För mer information vänligen kontakta:
Lovisa Malmström, Art Advisor, dep,art,ment
lovisa.malmstrom@hotelvilladagmar.com
Tel: +46 70 713 61 22